Sunday, 3 May 2009

Oh Pak Bernadi!



Kali ni aku nk wat sharing ngan korg sume psl ape yg aku dpt harini... Harini aku dok rumah jee,,tp Ayah aku ajak aku ngan adek aku gi Green Room.. Kt Leeds neh, klu nak wat aktiviti keagamaan like ceramah and so on, usually wat kt Green Room ni.. Green Room ni located kt University of Leeds. Ni ape yg aku dpt dr ceramah tadi. Cerama tdi disampaikan oleh Dr Bernadi.


  1. SERANGAN PEMIKIRAN
  • Banyak menyerang penduduk earth ni sjak Primary school around age 9-10. Sebab during these ages, Neuron kt dlm brain tu mule berkembang dan grow. So this is the easiest and the most effective way to influence the kids.

  • Depa pengaruh budak2 neh dgn banyak care like ; sweets+drugs, game, Pornografi,komik and cartoon.
  • Sweet+drugs: Depa akan ltak drug kt dlm sweet tu so that the budak2 akan addicted towards the sweet.
  • Kartun : Bak kate dr yg bg ceramah tu mmg generally kte tgk katun tu cm gile, happy2. But disebalik ke-happy-an and kegilaan katun tu terselit element2 yg x sesuai malah x sepatutnye ade kt dm katun tuh. Contoh: Dr tu ksi contoh cite Dragon Ball yg katon tu..Kalu korg tgk la yg atok kure2 tuh gatal gile[aku pon tgk,,hehehe] Mmg la npak cm lawak an tp scare tidak langsungnye die show bad moral to kids yg tgh tgk tu. Contoh lein yg Dr tu ksi is cite sin chan. Aku x ske cite sin chan neh,,sbb Sin chan tu trok doe. Kalau korg prasan la kn Sin chan tu pon sme je cm atok kure2..Gatalnye..So, ia akan sedikit sebanyak merosakkan pemikiran kanak2 yg bersih itu,,[cewwah]

  • Komik: Komik ni Dr tu kte la an, kebanyakkannye Manga la. Dtg dr Japan. Komik tu sometime terselit budaya2 yg x sesuai dan x islamik and x sesuai ngan adat ketimuran.
  • Pornografi: 80%-90% kanak2 berusia dlm lingkungan 10 thn da didedahkan ke arah porn ni.. Ini sebabnye kt tv bnyk tunjuk iklan2 yg hanye utk org dewasa yg juge sbnrnye x sesuai utk org dewasa [ala paam2 je la!!]..

2. Ade banyak misconceptions yg berlaku dalam kalangan non-muslims kpd islam. Ini kerana Depa2 neh dok tgk kpd penganutnye bukan kepada agamanya. Cth: tinggalkn solat, Drink Alcohol. Depa2 engat yg kedua2 ni is a part of Islam. So they thaught that there were nothing special psl Islam. So, depa pon x berminat la...


Syumuliyah Islam
  1. Islam ini dibangunkan oleh Jihad dan Dakwah. Akhlak dan Ibadah pulak jdik bangunannya.
  2. Maknenye keutuhan bangunan Islam tersebut [Akhlak &Ibadah] adelaah dipengaruhi dan di-maintain-kan oleh Jihad dan Dakwah.
  3. Islam ini mencakupi bnyk seluruh aspek kehidupan manusia; mase, Demografis, Geografis, dan Kehidupan.
  • Demografis [human population]: Islam ni sesuai utk seluruh umat manusia.[Ref, 34:28 & 49:13]
  • Geografis : Utk diterapkan di seluruh penjuru dan pelusuk bumi. [Ref, 2:30, 81:27-28, & 21:107]
  • Mase: Islam ini sejak Nabi Adam hinggalah the last person. [Ref, 3:144]
  • Kehidupan: mencakupi Seluruh aspek kehidupan manusia : sosial, budaya,politk,ekonomi, hukum, kemanan, pendidikan, kesihatan dll. [Ref, 2:208]
BlockquoteSbg umat Islam, kite jangan la hanya duduk kat masjid sahaja. Kite juge kene jdik PM or involve dlm politik supaya dapat mengubah polisi2 negara ke arah yg lebih baik.Blockquote


Tarbiyyah

  • Mesti balance antara ilmu dunia dan akhirat
  • Orang berilmu+beriman lebih baik daripada org yg x berilmu+beriman
  • Orang yg berilmu+x beriman lagi bahaya daripada org yg x berilmu+x beriman.
  • Tarbiyyah merupaka salah satu solusi untuk menyelamatkan ummah.




BlockquoteMasa yang kita ada lebih sedikit berbanding tanggungjawab yg ade kt depan kite...." ~Imam Hassan Al-Banna~

Actually, banyak lagi Dr tu ckp. Tapi Dr tu org Indon la [ome of the text also in Indon! ahak]. So, slame 2 jam yg die berceloteh tu aku just dpt neh je...X paham la ape yg die ckp. Aku klu tgk cite indon pon kne tgk subtitle..Inikan pule yg live. Masak aku dibuatnye.Most of the situation yg die ksik tu adelah ape yang berlaku di Indonesia.. hurm,, Ape2 pon aku harap Sharing ni bermanfaat utk anda semua.. Renung2 kan and selamat beramal...!!

4 Ucap-ucapan untuk izzah:

adHam said...

huhu ..

bercakap bab kartun . .

hmm . .btulla mmg byk negatif nyer efek . . tp

ade certain kartun yg ok ..

cth : naruto, upin ipin . .

mcm naruto, dy ajar setia kawan, kerjasama . . patuh arahan pemimpin n mcm2 lg . .

pastu klu upin ipin ,
dy bykk ajr, esp bebudak ,, cth: mcm yg latest, psl gigi, dy leh ajr bdk2 tuk jage n gosok gigi,, bab pose.. sume tula..

jadinyer,, mmgla kartun ni byk negatif, tp still ade certain kartun yg bleh kte amek manfaat.. kdg2 kte jgn tgk sume bnde as negatif, ade je positif kt sebalik sume bnde2 tu, yg mnjadikn bnde tu positif ke negatif pun kte gak, bkn hanyer pereka kartun tu semate2 . .

wallahu a'lam

:p

mIsS.Ladyb0sS said...

Encik Adham,
aku x kte pon sume katun
tu NEGATIVE..
cme,kte kne ar pandai sort out
yg mne bgus yg mne illek!
ok??...

adHam said...

yola2

Kak Kauthar said...

Salam adik akak,
First time akak sampai blog awak.
Terharu akak baca entry awak yang ni. Alhamdulillah. :). At least awak dapat banyak juga perkara dalam xberapa nak faham apa yang Pak Bernardi tu cakap. Banyak sebenarnya akak nak kupas based on ceramah tu. Tapi x berkesempatan lagi.Bila la kita nak buat next usrah ye?

Referring to kawan awak punya comment kat sebelah. Betul pun banyak manfaat kita boleh dapat dari kartun juga. Tapi fikir2kan & timbang2kan antara baik dan buruknya. Pembaziran masa untuk tengok kartun vs nilai2 baik yang dapat (dan x mesti pun akan diaplikasikan kan?).

Oklah. Panjang dah berceloteh.
Wallahua'lam.

Yang rindu nak duduk sebentar beriman sejenak dengan awak & Iffah,
Kak Kauthar.

+Pengikut2+