Monday, 18 January 2010

Tayyiz Mayyit



Salam sejahter buat readers of the floor,, huhu~

For almost a month my weekends were full with enjoyment and activities yg berfaedah,, Last week, aku jg one of Tayyiz Mayyit's commitee members,, I took part in helding the program, my first program yg aku involve in,,hihih,,soo mnarek..
Maybe korang wondering Tayyiz mayyit? apekah itu?? act, it is a KURSUS PENGURUSAN JENAZAH... Event ni agak besar la sbb involving outsiders, like penduduk setempat, student2 dr Bukit Ibam dan lain2.... Penceramah pon superb hebat gak cm Penceramah dari HOSPITAL yang terangkan pasal Aids, penceramah penuh untuk the whole pengurusan is by ABAH..
who is abah??


Ni la ABAH..[yang duduk tu ye!]

Beliau act penghulu untuk sebuah kg kt sni,, Beliau dah berkecimpung dalam dunia jenazah ni for almost 25 years.. Total mayat yg dah diuruskan is 1000 peoples.. waah ramainye... Beliau ajar stat dari mayat tu meninggal sampai la ke kafankan..
skali ngan mandi2 nye lah,, Model ni still hidup ye!! sekian~~


Mandikan~
waah gembira betul ye mayat tu,,huhuhu




Sampai la ke kafankan~ 

Kursus tu mmg superb lah,,   sebab die menyeluruh, Although aku x dpt nak join totally cuz i got chores to do, tp so far Alhamdulillah x de la miss sgt n dapat la tanye ape yang terbuku dihati selama ini....
On the 2nd day, kami diberi peluang untuk mempraktikkan apa yang diajar on the first day... Ajk pon kene turun padang untuk try ape yang diajar,, At first, kami cam terpinga2 nak buat cane en,, So , kami decided untuk membahagi2 tugas,, Aku dapat part pleng best> MENGKAFANKAN...

Our model: Kak Fazreen




Bahan2nye.. spt kapur barus, Air mawar dll [tu je yg engat..hihiihh]




Da settle da mengkafankan... 
p/s: beliau x meninggal lagi ye! so far hidup lagi,,alhamdulillah...




Last snap dengan mayat!!
my grup bebeh..~

Aku balek dalam keadaan berbau air mawar..[better than bau kapur barus..]huhuhuuh~
Excperience during this kursus is so valueable.Sebab, ilmu yang kite dapat ni boleh la dipraktikkan kepada orang lain terutamanya kerabat2 terdekat kite,, Nanti if parent kite dah dipanggil ilahi, kita boleh la berbakti kepada mereka dengan memandikan mereka,, So, x payah la suruh org lain yang mandikan mak and ayah kite sendiri.. kire cam last perkhidmatan la..........

Although ilmu pengurusan jenazah ni fardhu kifayah, aku rse sume orang kene taw sebab tah la,, tp mmg sume orang kene tahu lah!..k ~ so after this, if ade kurusu yang macam ni kt tempat korang sume, aku menyeru kt korang supaya pergi la........ bagus untuk saham dunia dan akhirat,,insyaAllah....




Makanan~



We are the foundy crews~
[from left >Fizi,Faiz,ustazah,Wani,Izzah<]



Akhir skali, kurusus ni memang memberikan aku 1001 kesedaran bahawa
betapa dekatnya kita dengan kematian...
wallahu'alam~

5 Ucap-ucapan untuk izzah:

Annaz said...

:]
waaa..
mayat tu senyum beb..
hehehe..
best la nmpk..
rase nk try la..:]

izzah fakharuldin said...

haha,,aah,
ko tgk da kte best,
blom alaminye,,
klu ko ade time hari kejadian,,
ko akn feel keserunukannye
huhuuhh

Annaz said...

waaaaa..
xpe kita semua akan alami nyer gak..
tp kita mungkin x dpt menunjukkan
perasaan kita mase tu..
harap ko paham..hehe..:]

izzah fakharuldin said...

erm,,
yeah,,btol3,,
time tu xdpt nk undur balek~

izzah fakharuldin said...
This comment has been removed by the author.

+Pengikut2+