Thursday, 21 January 2010

Meeting the Orang Asli



Last weekend on 17th January 2010, aku joined program 'Meeting with Orang Asli' anjuran SIFE... Program ni bertempat kat sebuah perkampungan orang asli yg bernama ...... [x engat la plak].... Kami ditugaskan untuk mengajar orang2 asli cilik aka anak2 orang asli untuk membace, mengeja, ABC, pokoknye kene aja basic2 kindergarten or maybe primary school.


Bersame cigu2 kindergarten..Depa aja A B C!!


At the beginning aku mmg supa dupa blurr x taw nak aja n x taw cane nak aja, almaklumlah aku en da pra-university level, so kene rendahkan taraf pemikiran aku kembali cm kanak2..[poyo je~].... So, aku amek la budak2 yang da belasan tahun [Sariyah , Maznah, Khairul].. Khairul tu anak Tok baten kt stu,,so die tu seems like bijak sket la... mungkin dpt education yg cukup kot.. Si Sariyah ngan Maznah tu pandai, tp depa x pegi skolah, berhenti until skola rendah je,, kalu maznah plak, upsr pn x de,, sambung skola menengah then stop sampai f1.. Depa ni bukannye x nak belajar, cme masalah kewangan keluarga.. Maznah tu die nak skola tp parent die plak da x kasi,, so ape nak buat, terpaksa akur,, Alhamdulillah stakat sifir2 tu depa da hafal sampai sifir 5, so aku ajak depa untuk teruskan sampai sifir 6.... Then aku ajar depa care2 nak bahagi,...
Adoii, nak blaja division yg skola rendah punye ni susa gaknak aja, pasalnye, aku ni dulu2 time skolah rendah agak mengong utk division ni,,lambat pick up sket utk subjek math,,huhuh..Namun, atas guidance member tersayang Sang WANI, aku pn mampu mengajar depa espesli sariyah n maznah.......Sepanjang proses pembelajaran dan pengajaran, kate2 semangat banyak dilontarkan kat depa so that depa ade spirit nak belajar..Almaklumlah sekarang kan ilmu adelah aset yg penting for survival... Antara taktik kami nk tackle depa is by memenuhkan poket2 beg, sluar baju sme la yang ade poket ngan sweets and candies,, wahaha,,,senang je kan,,huhuhu~..


Tengok laa,,Teacher Izzah aja kami,,hihih

After aku aja math, aku aja subjek kegemaran ENGLISH!! hoyea~ aja depa pasal shapes, all those Triangles, Squares, Rectangular, Circle.. Also aku aja depa body parts > basically bahagian tangan aa cam Elbow, Fingers, Thumbs, juge Face > Lips,Mouth,Nose.........




After approx 2 hours blaja, ade play time!! aku tringiiin banget nak main tengteng, so, aku ajak la adek2 aku ni main tengteng,,,, terer depa lagi dari aku, aku mmg dr dlu slalu x pas kalu mein game ni,,huhuhuuh~ Lpas mein tengteng main anak ayam ngan serigala,,best3~

Ara jadi Ibu ayam~ Ramainye anak2 die~

::Muka-muka ceria bersama anak2 orang Asli::



Nanda! ske ajak aku main keja2~


Yang x nampak muke: Otai, yg tunjuk peace 2 tangan: Jentow, twin kpd Otai, yg sorg ag tunjuk peace ngan satu tgn : Misteri boy![ x nak gtaw name kt aku sampai ke sudah]..



Genereally depa ni ade yang beragama Islam, ade jgak yang x,, so kt rumah2 depa ni banyak la anjing,, kedatangan kami pun disambut oleh 2 ekor anjing,,cuak wooo~ da la besar2 n muke pon brutal2 je anjing2 tu,,huhuh,,ade gak puppies kt bawah rumah! comel2... Kat stu sejarah ku kembali berulang apabila aku, Ara n Wani kene keja dek anjing yang terkejut ngan suara excited ku ketika ternampak seekor monyet [ayat skema da kua daa].... Lantas, mengejar kami ber 5 termasuk maznah ngan sariyah, tapi aku yang mempunyai banyak excperience dikejar anjing time kt uk aritu bertindak untuk x nak lari,, Kalu lari lagi la die keja,... So lepas kami hilang dari pandangan anjing tu [gamaknye la] anjing tu da stop keja,, pergh~~ peraasaan time tu Allah je yang tau,, cuak to the max aa.. huhuh.. Lesson: jangan kasi anjing terkejut kalu x nak kene keja... hihihi..

 

Daripada excperience ni aku dapat memuhasabah diri aku bahawa betapa bersyukur nye apabila dilahirkan di dalam keluarga yang educated dan mampu untuk memberikan aku education secukupnya sampai aku masuk Universiti cm sekarang.. Also, aku jgak bersyukur sebab aku hidup dalam kehidupan yang agak mewah compare dari depa, depa baju pn x cukup........ Tuntasnye, kite kene la bersyukur ngan ape yang kite ade,, Ucaplah ALHAMDULILLAH....

Dan (ingatlah) ketika tuhanmu memaklumakn "Sesungguhnya jika kamu bersyukur nescaya aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmatku), maka pasti azab-ku sangat berat"
 [Ibrahim : 7]


with student2 ku~


Before balek, Maznah tanye aku, "Kak, bile nak datang lagi?? nanti datang la lagi ye" waah nampaknye mission accomplish, aku berjaye buat depa suke aku dtg.. Aku? haha prasan je tu,, depa suke kehadiran kami.. Lepas berkire2, pasni lagi 3 weeks, maybe new sem nanti la plak kot,,waah x saba2 lor..~Sebelum balik, kami bersalam2an ngan golongan2 veteran org asli kt stu...

See Ya all Again ye adek2!!!


Crew SIFE n Orang Asli.


vroom2,,away balek ke Muadzam Shah,,singgah sebentar kt KFC,,hihihi


5 Ucap-ucapan untuk izzah:

safian14 said...

nenek batin..he2..koo ajaq apa makcik kat diorang,,,he2..

izzah fakharuldin said...

sape nek baten??
sape makcik??
sapeeeeeee???

Bakal translator said...

panjang beno
maleh hambe nak membacenye
tp nampak cm best
bye!

asey said...

best la wei..experience tu..huhuh..

izzah fakharuldin said...

Epah: ceyh! pemalas,,erm erm,,mmg best pon,,bnyk ag gamba,, t hg tgk la ye!!

Asey: haha,,mmg best pon! u shud try it dear!

+Pengikut2+