Tuesday, 20 October 2009

Kene Tindih??


Korang pernah x time nak bangun tido korg rase x blh nak gerak?? U feel like your chest pain and rse tertekan kt chest? Generally, orang akan kate kene tindih dek hantu.. But sebenarnye ape yg dikatakan kene tindih dek 'hantu' tu adelah 1 tanggapan masyarakat biase, menurut scientific research, sebenarnye die bukanlah disebabkan oleh those hantu2,, but ini adalah satu fenonemena medical yg dipanggil sleep paralysis..

SLEEP PARALYSIS

[Lumpuh waktu Tidur]

This phenomenon happened usually before nak tidur(hypnagogic paralysis) , and time after bangun dari tidur (hypnopompic paralysis).

Apabila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap.....REM atonia (tader muscle tone)......

At the same time, otak kiter pun ader switch off button called reticular activating system RAS,bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni......so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on.....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter...... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik......mmg menakutkan tapi benar..... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ade yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc....
Satu lagi, sleep paralysis ni selalu juga datang skali dengan hallucinations( halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)
..

This Hallucination thing is caused by many reasons:
1. Drugs [ecstacy,caffeine,etc]
2.Mental Illnes
3.Prolong or extreme Stress
4.Brain damage or desease.
5.Electrical or neurochemical activity in the brain [yg ni x paam sgt]
6.Meditation and/or sensory deprivation- usually to blind and deaf people.

Sebab2 yang boleh cause sleep paralysis:
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni....penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy

As a conlusion, if korang x nak kene 'tindih' or sleep paralys, jangan la buat benda2 yg boleh menyebabkan ia happen , as above


6 Ucap-ucapan untuk izzah:

Bakal translator said...

ish, cm robot plk

mIsS.Ladyb0sS said...

ape yg cm robot?

Bakal translator said...

MANUSIA LE..

yad_element said...

oho...

patutla..
aku slalu gak la jd camni..
tp aku fikir sebab aku tak solat isyak...
hehe

rupenyew ade penyebabnyew...

puh.... kus smangat

Bakal translator said...

his, jgn tinggal solat.
pi solat balik.
hihi

mIsS.Ladyb0sS said...

zaiyad: ko slalu kene?? ish3..tp jgn la pasni ko x solat lak,,

+Pengikut2+