Sunday, 14 June 2009

SH1

Alhamdulillah siang tdi aku gi Newcastle to join in majlis ilmu ngan kakak2 kt sni... These are some input that i got from the event:

Shahadatul Haq-By Kak Aisyah Z

Shahadah Al-Haq :
  • Pengakuan sebenar bahawa tiada tuhan yang layak disembah selain dari Allah dan Muhammad adalah pesuruh Allah..

  • Seruan byy Abu al-A'la al-Maududi

  • Ditujukan kpd seluruh manusia..
Why dlm seminggu ade 7 hari??? Nape x 8,9 or 10??
Because Manusia just dpt retain iman selama 7 hari...

Hati manusia akan keras if:

  • X baca Al-Quran for 3 days

  • x dgr ceramah or perisian rohani for 40 days

"Hati manusia ibarat air yang menggelegak...Akan membuak-buak"

Islam is divided into 2:

  1. Ijbari : Tetap

  2. Ikhtiari: Boleh pilih..
  • Well, also kite ni seakan-akan buleh pilih jalan mane2 but actually, ia bukanlah satu bentuk peilihan.Sebab kalu kite tersalah pilih or dlm erti kate lain pilih kerarah kesesatan kite akan msuk neraka..Nak masuk neraka ke??..x nak kan.. So, kne la pilih jalan yg baik! So remember its not really a CHOICE!!


  • One more thing, Allah ciptakan sume yg ada kt bumi ni for us as a human and khalifah. Maka Bodohlah kite jika x gnekaan sume tu kearah kebaikan!

"Roh-roh ibarat tentera yang hendak pergi perang" -Al-Maududi

Kenapa kadar murtad lg tinggi dr kadar yg msuk Islam???

  • Muslim x menajalankan tugas mereka untuk menerangkan keindahan Islam. Ape yg biase diceritakan is like : Sunat[khatan], x leh makan tu la ni la... Which give the muallaf figure yg horrile [peraturan yg ketat] bg penganutnya before the muallaf know basic and the beautifulness of Islam.
  • Masuk Islam = Masuk Melayu.....

  • Muslim not too welcome Muallafs dengan looking down to them.

"Islam adalah watan, x ada sempadan geografi"

So, to solve these kind of probs is by changing the mind set..How?? - Menyedarkan orang2 yang paham Islam bahawa Islam ni bukanlah untuk Melayu or Arab sahaja.

Cara berdakwah:

  • Melalui Akhlak [Action speaks louder than words]

  • Contribute dalam pembentukan negara Islam.

Remember: Nak berdakwah kene berjemaah baru berjaya!!!

"Kebatilan yang tersusun dan bersatu dapat mengalahkan kebenaran yang berselerak"

Urm, I think ni je yg aku dpt..Actually ade sesi ke-2, sesi kak zaza tp nnt aku smbung ag.. Sorry if the isi x de sequence,tp mmg x de sequence pon... X pe lah..amek ape2 yg anda rse ptt diambil!

Renung2kan and selamat beramal~

4 Ucap-ucapan untuk izzah:

IRFARN said...

ooooo
ptt r lam smggu ad 7 ari je
aku da dpt jwpn dah
tenkiu2

mIsS.Ladyb0sS said...

hahaha,,
ko pk ke apam??
bgus2...
rerajen aa amek iktibar
dr ape yg aku type!!

IRFARN said...

yup2
pk gk nde2 cmtu
wokeyh2,byk iktibar uh

tuah said...

hurm....

+Pengikut2+