Friday, 12 November 2010

Julaibib

J U L A I B I B
cuba korang teka sapekah? apekah? atau dimanakah???

Julaibib is actually salah seorang dari sahabat yang of course lah hidup dan penah berjumpa dengan Rasulullah s.a.w. Beliau adalah sahabat Rasulullah yang pelik dan lain dari yang lain and low profile... Kalau zaman dulu orang Arab nama depa ade ibnu atau Al cm Ibnu Umar or contoh mudah nama kita ade bin or binti, tapi Julaibib ni semua orang tataw beliau ni dari keturunan mana, kaum mana, mak ayah sape. semua orang cam taknak dekat2 ngan die sbb tataw keturunan dia apa sebab zaman dulu Arab Quraisy sangat mementingkan bab keturunan.Tetapi apa yang pasti beliau ni dari golongan Ansar dan orang Arab dan seorang Islam dan Rasulullah mengenalinya.

 'Julaibib' yang bermaksud small gown menggambarkan bahawa beliau ni seorang yang bersaiz kecil dan hampir hampir boleh diklasifikasi sebagai kerdil. Belaiu juga orang panggil hodoh disebabkan rupa parasnya yang kurang menarik. 

Julaibib amat dibenci oleh sebahagian masyarakat Arab mungkin sbb undefined background dan rupa paras yang tak cantik. sebagai contoh Abu barzakh tidak membenarkan Julaibib memasuki kaumnya dan sesiapa yang benarkan akan dibelasa. *cmtulah lebih kurang.

Alkisah pada suatu hari Rasulullah pergi ke rumah seorang Ansar untuk meminang anak gadisnya on behalf of Julaibib ni. Rasulullah menyatakan hasrat baginda untuk meminang gadis tersebut. Ansar tu pun gembira sangat sangat la sebab pada mulanya ingat Rasulullah yang nak kawen ngn anak dia. Haih sapa tak seronok kalu dapat bermenantukan Rasulullah s.a.w. Tapi Rasulullah kata tak lah bukan untuk saya tetapi untuk Julaibib. Ansar tersebut terkesima, terkedu,speechless sambil tataw nak buat reaksi muka camne. yelah nak buat reaksi gembira pun tak boleh sebab tak gembira nak bermenantukan Julaibib, Tapi nak buat reaksi sedih segan pulak sebab Rasulullah sendiri yang meminang. Jadi utk safe place dia decide utk bertanya kepada wife dia (ansar tu lahh).

Ansar tu pun tanya lah kat wife dia tentang pinangan Rasulullah. pastu apa lagi mestila Tak setuju, xkan la nak bermenantukan Julaibib. cmtu la konon2nye. Maka the Ansar pun bagitawu kat Rasulullah kata Maknya tak setuju... Si anak gadis tu terdengar la yang mak dia tak setuju n menolak pinangan tu lantas bertanya kat mak dia ape yang telah terjadi. Pastu Mak dia cerita la dari A to Z. Akan tetapi gadis tu tanye kat mak dia "Sampainya hati mak menolak pinangan tersebut. Bukankah itu permintaan Rasulullah. Tak mungkin Rasulullah membuat sesuatu yang akan memberi keburukan kepada saya. Sesungguhnya kalau Rasulullah membuat sesuatu pasti ia adalah suruhan daripada Allah s.w.t." Maka Rasulullah pun terdengar la tentang cerita tu terus kahwinkan Julaibib ngn gadis anonymous.

Ketika perang uhud *if not mistaken* cam biasalah after perang Rasulullah s.a.w akan tanya sapa yang telah syahid. Dah tanya dah kat semua orang then Rasulullah kata Julaibib tak ada pun. jadi semua orang cari Julaibib kt medan perang. And time tu Julaibib dah pun syahid di antara 7 oang musyrikin yang telah mati dibunuh olehnya sebelum syahid. Rasulullah pun letak la Julaibib kt pangkuan baginda dan baginda sendiri yang mengkebumikan jenazah Julaibib. Lantas Rasulullah s.a.w pun telah bersabda "Julaibib ini sebahagian dari aku dan aku sebahagian daripadanya"
Dari kisah ini menunjukkan betapa jauhnya Julaibib dari sahabat2 yang lain sampai takde sape2 pun yang sedar ketiadaannya dan betapa dekatnya Beliau dengan Rasulullah s.a.w... 

ulasan Izzah:
Besarnya pengorbanan anak Ansar itu sanggup berkahwin dengan orang yang boleh dikatakan Hodoh. kalau kita la kan tgk rupa hodoh nak berkawan pun taknak, jalan pun nak jauh2 je kan kan kan. namun disebabkan permintaan Rasulullah dan keimanan yang tebal kepada Allah s.w.t sanggup dia berkorban demi Islam. Tak perlulah mencari siapakah gerangan gadis tersebut sebab tak pernah pun disebut namanya di dalam Al-quran, cukuplah sekadar meneladani sifatnya dan keimanannya.

Tu je sharing untuk kali ini. semoga bermanfaat insyaAllah
hoyeahh ^_^

4 Ucap-ucapan untuk izzah:

Annaz said...

hahaha..lama x komen kat sini..
sori la..selalu baca kat RSS Reader je..so x buka la blog..ngee..:)

AkuZ.. said...

sy stuju sangat2! ngeee paras rupe bukan segalanya.. =)

izzah said...

annaz: err ala skali skale jengah la ye ^_^

asiah: btul tu tp paras rupa pun kene diambil kira jugak cume ia bukan penting sgt cukup la skdr sedap mata memandang

AkuZ.. said...

yep2.. =)

+Pengikut2+