Tuesday, 14 September 2010

Raya Oh raya 1431H


 Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar
Lailahailallah uwallahu akbar
Allahu akbar walillah ilham........

Macam2 laaa raya aku tahun ni...

Ke-0
Jpa x masukkan elaun lagi!!! da nak masuk ke-3 bulan da niiii............... Jadi raya tahun ni x blh sakan2 sgt,, huhuhu
Ke-1
Lelepak ngn member kt Kuantan,
beli 2 pasang baju kurung...
polka dots n pink colour baju kurung...
Alkisah biasala baju baru basuh la rendam skali ngn rumet's tudung
Tiba2 Luntur kaler plak daahhhhh kena kt baju pink tuuuu...

Esoknye pegi kuantan balek,
beli la the second baju pink yg same la sbb murah so dot mind lah
maka kali ni pun rendam n alhamdulillah oke2 belaka...
Namun begitu!!!! air yang tenang jangan disangka tiada buaya,
Sehari before raya rajen la kononnye nak iron baju....
tersalah pasang high temperature plak iron tu
terbakar baju yg second! berlubang kt part lengan.
mungkin later aku nak pgiu repair baju tu hantar taylor....
oh malang sungguh nasib itu baju..
mungkin aku mmg takde jodoh ngn baju tu.. sabar je lah~ cobaannn

Ke-2
1bulan before cuti raya
sume org dok sebok2 nak beli tiket balek raya, takot2 la nanti tiket habis x dapat nak balek raya kan.. Aku plak rilek dgn muke toyer selamba dan riaknya "tah la aku pun tataw nak balek mane lagi" kata hati suruh balek Perak. Tapi turn tahun ni sepatutnya johor. lagipun da janji ngn nenek nak balek johor this year... Haihh tapi still dilemma tataw nak balek ni. Kalu ade kampung mertua memang aku balek rumah mertua da pun sebab tataw nak balek mana........

3 Hari lagi nak cuti raya
Tiket tak beli lagi, baru dapat made up my mind decided utk balek Batu Pahat, then mula la nak gelabah2 cari tiket kt on9 ticket la, tiket bas mara liner which is takde pun pegi batu pahat (saje try luck),ticket cepat express which aku mmg da kompem akan takde punye ,tiket Train, Flight , Taxi.... huh ape la nak jadi ngn aku~ last2 call transnasional tanye tiket dari kuantan-Batu Pahat ade 2 lagi tiket.. Cecepat pegi ngn Kak Miza ke Stesen Petronas nak beli Alhamdulillah dapat.. see I will survive....!! (Remember Izzah, u cant do this selalu) maka lainkali Izzah ui decide cecepat nak balek mana, x maw jadi camni dah....


Ke 2.5 
Raya kali ni aku anyam ketupat..opss BELAJAR menyanyam ketupat n alhamdulillah tidak 1 pun aku berjaya menyanyamnya!!! huhu mungkin aku tidak dilahirkan untuk menganyam ketupat. then aku pun sedeh, tetapi untuk mengubati hati yang sedih ini, aku telah berjaya mengisi beras ke dalam ketupat tersebut.. ikut sukatan 1/3 daripada saiz ketupat tu so dat tak lebik, maka adat aku masak nasi selalu lembik begitu juge ketupat.. huhu sebanyak 100+ ketupat aku isi beras and sume nye lembik!! hahahaha nenek aku heran kenapa lembik, n depa pun tawu aku yg isi beras kt dalam tu. ala sye kan kanak2 baru belajar nk buat ketupa, maafkan la ye ye ye.. :D

Ke-3

External x blh format.. Memory card x blh dibaca oleh laptop lain........ oh apakah ini??
Laptop dijangkiti Virus yang sangat kronik!!!!!!!!!!!!!

Ke-4
Raya ke-2
Phone Sony Ericsson W302 (fon murah je) yang dimiliki oleh seorg perempuan yang sangat lasak dan ganas. Suka campak sana sini fon tu, satu hari ianya telah terjatuh ke bawah katil, dan akhirnya ia mempunyai kerosakan dalaman yang sangat dasyat!! (kata org kedai la) .. Nak jual kt kedai satu kedai pun takmaw terima..:(

Ke-5
Aku ada 2 fon number,,Due2 celcom... apabila ade 2 maka salah satu daripadanya sudah pasti akan dianak tirikan. Aku terlupa yg sebenarnya aku da lebih 2 bulan tak topup kt num 013 tu,,aduyyai, call kt calcom careline tanye cmne, die kate pegi kt celcom center bayar RM10 da blh activate balek num tu. Aku pun pegi la celcom center, tup2 tak boleh pulaakk,, haihh cmne la parent aku nak call aku kan3... nampaknya aku kene la tetap pendirian gune 1 number je,, huhuhuhu,, sedeh1000 

jadi kawan2 sapa yg rindu2 aku, jangan la dok gedik roger aku kt 013, roger aku kt num 014 ye2... :D

Ke-6

Dapat jumpa baby Kak Ica yang baru Ammar Rafieq yeay!!

ke-7
Perkara yang sama berulang seperti raya2 yang lepas. aku tak berpeluang untuk Solat Aidilfitri. kalu last year x dpt solat raya sbb opah lambat, n raya haji last year tak sempat nak pegi sbb masjid tu solat cepat, tapi raya kali ni aku x dapat nak solat raya walaupun masjid dekat adalah disebabkan oleh cuaca yang tidak mengizinkan, hujan rahmat turun dengan lebatnya bak kate pepatah Inggeris Raining cats and dogs. Maka aku dok je lah kat rumah meratapi nasib x dpt solat hari raya sambil2 tgk takbir raya kt Astro Oasis...
 
KE-8
Emosional di sepanjang cuti aku ni, kenape kenape kenapaaa?? mungkin i miss my family isk3........... 
takpe2 lah november ni nak balek yeah,,cant wait!!


tah macam2 la yang berlaku raya kali ni,, namun aku juga gembira kerana ade jugak yang masih menghulurkan Duit raya kt aku terime kaseh bebanyak... jasa kalian akan ku kenang sampai bila2...
aku x kawen lagi so, layak la nak dapat duit raya.. dapat la tampung belanja makan seminggu dua sementara JPA nak masukkan elaun :D 

Berlalula sudah Ramadhan
Sebulan berpuasaaaaaa
tiba syawal kita rayakan
dengan rasa gembiraa....
(Sile sambung sendiri)

Sekian dari Princess~


7 Ucap-ucapan untuk izzah:

Mohd Shazni. said...

hak3..nih besh nih wat isteri..ta dpat nk decide umh maner nk balek..ngeh3..npknye ke rumah suami nye gak an..haha..btw..sory n simpati terhadap baju2 raya cik izzah yep..btw...laen kali berhati2 memilih baju tuh..biar mahal asal kan berkualiti..dan satu lagi..tiket tue kne beli cpt2..klo da beraya kat Hutan muazam je la..Selamat Hari Raya cik Ivvan..

islamic teenager said...

hehe..kesian2..lain kali bubuhla gmbr yg klear2 skit..bru best nak komen..

keyha azkiya said...

sungguh ber-cobaan raya kau taun neh! baju koyak paling best :P Selamat raya !

izzah said...

shasha: tu hanya kata2 time bujang :P kalu da kawen ikut turn aa!! lala baju tu xde la murah pun sehelai rm99 ade 50% discount jadi rm45.90 cmtu lah jadi bukan salah sbb baju tu murah isk3,,
papehal pun Selamat hari raya Shasha

'Ammaar: err ape kaitannye pic ngn mood nak komen?? huhu btw thnx la sbb sudi komen ye

13 said...

wa...xdpt gak solat raya taun ni..haha

dh setaun,mcm smlm ko ckp kat aku yg ko xdpt solat rye sbb nenek lmbt n nenek ko dpt msok solat,ko ngan spupu xdpt...haha

cpt mse berlalu...setahun

izzah said...
This comment has been removed by the author.
izzah said...

Keyha: yea mmg bercobaan bedugaan hahaha, biase la tu, Selamat Hari Raya jugak ye!

13:huu ade ey aku cite kt ko? hahahah mmg da setahun da.. n still benda yg sama berulang hahaha,, k

Selamat Hari Raya ye Mujahid!

+Pengikut2+