Monday, 16 January 2012

Orang yang Allah love.

Assalamualaikum ya sahabat handai......

Orang yang paling dicintai Allah Ta’ala adalah orang yang paling bermanfaat bagi orang lain. Amal yang paling dicintai Allah ”Azza wa Jalla adalah memasukkan kegembiraan ke dalam hati seorang muslim, menghilangkan kesulitannya, melunasi hutangnya, atau mengusir rasa laparnya.” (HR. Thabrani)

Terbaca hadis ini ketika membelek2 laman sesawang di sekitar google. Apa yang antum dapat dari hadis di atas.? (adoiyai skema btol)

Sesungguhnya kita janganlah kedekut untuk menyumbangkan tenaga untuk membantu orang lain sama ada pada yang kenal mahupun yang tidak kenal. As you guys can read above, Allah mencintai orang yang memasukkan kegembiraan ke dalam hati seorang muslim, menghilangkan kesulitannya. Kalian takkan tak teringin nak jadi org yang Allah cinta. kalau sy, teringiinn banget. 

menghilangkan kesulitan? hmm ni maknanya kita membantu kawan2 or sahabat saudara kita yang berada dalam kesusahan. Kita tak boleh kedekut dengan apa yang kita ada. Sebagai contoh, agak2 member tak de duit tu belanja la dia. bukan selalu ye dak. nanti kalau kita tolong waktu kawan susah insyaAllah, kawan kita akan bantu waktu kita susah. dan kawan yg kene bantu tu, ringan2 kan lah mulut untuk mengucapkan 

"terima kasih, jasamu ku kenang sehingga akhir hayatku, nanti ada duit aku belanja hg balik nahhh"...

Selain dari itu orang yang dicintai Allah ialah orang yang bermanfaat kepada orang lain. Hal ini apabila kita bermanfaat kepada orang lain. Sebagai contoh, berkawan dengan kawan2 kita, if depa ada masalah dalam pelajaran, bantu la depa. Ingat lah, ilmu yang bermanfaat, kalau dikembang kembangkan kan dan digunakan ke arah kebaikan akan menjadi investment untuk kita di alam barzakh nanti.....

 Merenung jauh ciptaan Allah. Oh sungguh comel ini Penguin

sekian,
IZZAH

0 Ucap-ucapan untuk izzah:

+Pengikut2+