Saturday, 15 August 2009

Zakat Penyuci Hati & Harta

Kenapa kene bersedekah/zakat/menyumbang??
  • Sebab Allah memberikan kekayaan yang berbeza-beza kepada manusia. Ada yang kaya luar biasa, yg kaya, yg biasa, miskin, fakir.

  • Untuk saling bantu membantu

  • Kalau sume org kaye sape yg nak buat keje2 mcm jual roti canai,driver,cleaner and so on.

  • Sebenarnye, duit yg kite dapat tu bukanlah milik kite. Tetapi, duit tu adalah duit org lain yg diberikan oleh Allah MELALUI kite. Analogi: Kite dapat elaun scholar, then duet2 tu digunakan untuk membeli makanan. Then, kite beli makanan tu of course a pakai duet an, mean that, duet tu adalah rezeki Makcik/Pakcik/kak/abg/adek yg jual makanan tu yg Allah berikan utk depa through kite.

  • 2 benda yg ALLAH sgt benci : 1. Kedekut & Bakhil 2. Boros

Ape bezanye Kedekut ngan Bakhil??

Kedekut: Duit yg dimiliki tu dirasai oleh diri sendiri tp x dirasai oleh org lain.

Bakhil: Duit yg ade tu x dirasai oleh diri sendiri dan org lain! [cth:Hj Bakhil.. ngan anak pon bakhil.. hahaha~]

"Tangan di atas lebih baik dari tangan di bawah."

Relationship between Zakat and Human's Psychology.

  • Jangan sombong dengan org miskin sbb org miskin yg akan gali kubur kite, kalu x de org miskin maka x de la org kaye, and org kaye yg pemurah lebih dihormati dan disayangi.

  • Secara psychology nye org yg memberi diangaap hebat.

  • Practise dengan memberi senyuman.


Membayar zakat melatih kite untuk berkorban ke arah yg lebih besar-mengerjakan Haji- yang memerlukan kite untuk berkorban in term of jiwa,harta,masa,tenaga, keluarga dan lain2.

"Senyum mengajar kite untuk memberi"

Galakkan menyumbang dan membantu orang.

  • Latihan menjadi kaya dengan bersedekah dan berzakat. [Adeke org jadik miskin sebab bersedekah?? rase2 macam x de..malah semakin kaya]

  • Kita wajib memberi sumbangan kepada [keutamaan] Mak Ayah , Rumah2 Allah, Anak2 yang belajar sebelum meberi sumbangan kepada fuqara' wal masaakin.

Adab2 bersedekah:

  1. Rahsiakan kalu boleh. Hukum bersedekah tunjuk boleh jika ingin memancing ghairah org untuk bersedekah..

  2. Jangan sesekali mengungkit sedekah yg diberi.

  3. Sesuai dengan manfaat org penerime. Cth: Nak kasi sedekah kt seorg ulama' yg sangat wara'. Maka kalu korg kasi die jeans brand levis harga RM700 skalipon, might be x bermanfaat bagi die sebab mungkin die x akan pakai jeans tu.

  4. Sedekah mengikut kemampuan.

Maka Adela satu kisah:

Pada suatu masa di zaman Nabi Sulaiman A.S, baginda memanggil seluruh rakyat jelata yang terdiri daripada Manusia,Jin, Haiwan. Then,Baginda mengarahkan supaya sume org,haiwan,jin membawa barang sumbangan. So, sume bawakla barang sumbangan masing.

Alkisah seekor gajah bawak kerbau,kerbau bawak kambing,kambing bawak ayam, ayam bawak belalang, belalang bawak semut. Then, belalang tu duduk la sebelah gajah. Pastu gajah kate kt belalang "hahahaha, ko bawak semut je belalang?? tengok aku, bawak kuba [kerbau in terengganu].." Pastu Nabi Sulaiman menegur perbuatan gajah yg menggelakkan belalang.

Secara logikalnye ok la kan belalang bawak semut. Kalau Belalang datang bawak kerbau [laratkah die??] waah, di luar kemampuan die AND kalu Gajah bawak semut sekor je, pon same x logik sbb nmpak sgt la gajah tu kedekut. So nk bersedekah ni kene la ikut kemampuan masing2. If gaji RM300 nak derma RM1000 op cos aa x mampu en,, x kan nak berhutang plak sbb nak bersedekah....

"Orang yang bersedekah MESTILAH mengikut kemampuan masing2...

Sekian saje tazkirah. Bende2 ni ana dapat time semalam ana pergi dengar Forum Ehwal Islam kat Masjid Muadzam. Senanye banyak agi, tp terpakse balik awal sebab dah tengah malam. Semoga bermanfaat..InsyaAllah~

Renung2kan and selamat beramal~~

1 Ucap-ucapan untuk izzah:

Bakal translator said...

www.zatulhere.blogspot.com/

+Pengikut2+